Hlavní obsah

Debatovat o euru by mělo mít možnost více zemí, hlásají Poláci

Varšava/Brusel

Členové Evropské unie, kteří ještě nepřijali euro, chtějí, aby při rozhodování o reformách jednotné evropské měny byl slyšet i jejich hlas. Skupina zemí v čele s Polskem se snaží zabránit tomu, aby nemusely vstupovat do eurozóny s pravidly, na jejichž vznik neměly vliv.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Polsko, Česko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Bulharsko a Rumunsko se při vstupu do Evropské unie zavázaly, že přijmou euro. „Debata o budoucnosti eurozóny se nemůže omezovat jen na země, které nyní společnou měnu mají,“ cituje list Rzeczpospolita polského státního tajemníka pro evropské záležitosti Mikolaje Dowgielewicze.

Polsko, ačkoli samo členem eurozóny není, se nesnaží získat hlas v záležitostech týkajících se eura poprvé. Coby země, jež v tomto pololetí předsedá sedmadvacítce, se chtělo zúčastnit zasedání ministrů financí eurozóny. Proti plánu Varšavy se ale postavila Francie.

Lídry Evropské unie v příštích měsících čekají jednání o tom, jak zlepšit ekonomické vládnutí eurozóny. Na návrzích pracuje unijní prezident Herman van Rompuy s předsedou Evropské komise Josém Barrosem a šéfem euroskupiny Jeanem-Claudem Junckerem. Francie a Německo před časem přišly s nápadem vytvořit hospodářskou vládu eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám