Hlavní obsah

Nejnižší nabídka v obřím ekotendru je za 56,8 miliardy

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hodnotící komise, ustavená k obřímu ekotendru na odstranění starých ekologických škod, vzniklých před rokem 1992, otevřela v úterý obálky se závaznými nabídkami tří uchazečů. Jak sdělilo ministerstvo financí (MF), nejnižší nabídku ve výši 56,8 miliardy korun podala firma Marius Pedersen Engineering.

Článek

Další zájemce Geosan Group je ochoten odstranit staré ekologické zátěže za 57,8 miliardy korun a Environmental Services ze skupiny J za 65,5 miliardy korun.

Stát přitom už dříve garantoval odstranění škod v maximální hodnotě 114 miliard korun. Původně se to ovšem mělo týkat zhruba tisíce lokalit, nyní už jen však 510. Odborníci proto před otevřením obálek odhadovali, že nabízená cena by se mohla pohybovat od 25 do 50 miliard korun.

Ekotendr nemusí mít vítěze

Na dotaz Práva, jaký bude další postup, odpověděl mluvčí MF Ondřej Jakob: „Po otevření obálek komise nabídky vyhodnotí a podstoupí ke konečnému rozhodnutí vládě. Ta by se tím měla zabývat do několika týdnů. Záleží na premiérovi Petru Nečasovi (ODS), kdy ekotendr zařadí na pořad jednání.“

Ať už však komise doporučí kteréhokoli z uchazečů, není vůbec jisté, že obří ekotendr bude mít vítěze. Zatímco ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) považuje začlenění všech zakázek do jediného tendru za ideální řešení, Nečas má zcela opačný názor. Podle něj by bylo naprosto legitimním řešením vítěze tendru nevybrat, protože není dobré mít všechno svázáno v jednom velkém, těžce kontrolovatelném balíku.

Reklama

Výběr článků

Načítám