Hlavní obsah

Pilotům nelze v 60 zakázat létání, rozhodl soud EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel, Lucemburk

Zakázat pilotům aerolinií jejich činnost kvůli tomu, že překročí věk 60 let, je diskriminační. Rozhodl o tom v úterý Soudní dvůr EU. Ten se zabýval případem několika německých pilotů a jejich sporem se společností Deutsche Lufthansa.

Článek

Zmiňovaná trojice pro tuto firmu řadu let pracovala na pozici pilotů a následně kapitánů letadel. Jejich kontrakty ale automaticky skončily v souladu s kolektivní smlouvou ve chvíli, kdy dosáhli 60 let. Jim se to ale nelíbilo, takže se obrátili na německou justici s tím, aby nařídila, že jejich smlouvy musí pokračovat. Německý soud pak požádal o radu unijní tribunál, aby mu řekl, zda je hranice 60 let slučitelná s právem EU.

"Zákaz pilotovat letadlo po dosažení tohoto věku, stanovený kolektivní smlouvou, není opatřením nezbytným pro ochranu veřejné bezpečnosti a zdraví," uvedl soud v prohlášení k dnešnímu rozsudku. Soud připomněl, že mezinárodní ale i německá právní úprava tuto hranici stanovuje na 65 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám