Hlavní obsah

Pomozte s dluhopisy, investujte do firem, nabízí Itálie Číně

– Peking

Itálie požádala Čínu o investici do svých státních dluhopisů, případně do společností. Informují o tom listy Financial Times a The Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje. O případných výsledcích jednání se však nezmiňují.

Foto: John Kolesidis , Reuters

Čínský premiér Wen Ťia-pao

Článek

Předseda čínského státního investičního fondu China Investment Corp. (CIC) se podle zdrojů měl minulý týden setkat v Římě s italským ministrem financí. Před dvěma týdny pak zástupci Itálie byli v Pekingu, kde se setkali s představiteli CIC a čínské State Administration of Foreign Exchange (SAFE), která spravuje většinu čínských devizových rezerv.

Čína již v dubnu naznačila, že by mohla nakoupit více dluhu slabších států eurozóny. K dispozici nejsou přesné údaje, ale Čína uvedla, že již koupila dluh za miliardy eur.

Panika je prý zbytečná

Wu Siao-ling, bývalý náměstek guvernéra čínské centrální banky, v úterním rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že panika investorů kvůli dluhové krizi v Evropě je zbytečná. Čína je podle něj připravena na spolupráci s ostatními, aby se zvýšila důvěra na trhu.

Devizové rezervy Číny činí rekordních 3,2 biliónu dolarů (asi 57,5 biliónu korun). Zhruba čtvrtinu z nich by mohl tvořit eurový majetek. Čelní představitelé Číny opakovaně vyjádřili podporu eurozóně. Premiér Wen Ťia-pao na počátku tohoto měsíce uvedl, že Čína má důvěru v euro a evropskou ekonomiku, ale vlády regionu by měly zajistit bezpečnost čínských investic v regionu.

Itálie je druhou nejzadluženější zemí eurozóny ve výši 120 procent HDP. Podle jednoho z náměstků italského ministerstva financí je v současné době důležitý ekonomický růst země a snižování obřího zadlužení, jak připomněla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám