Hlavní obsah

Žádný řízený bankrot Řecka, prohlásila Merkelová

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová se distancovala od pondělního vyjádření vicekancléře a ministra hospodářství Philippa Röslera, který připustil řízený bankrot zadluženého Řecka. To způsobilo další propad akciových trhů.

Článek

Merkelová se v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RBB vyslovila pro zabránění nekontrolovatelné platební neschopnosti Řecka za každou cenu a varovala před dalším znejisťováním trhů.

Ještě v pondělí přitom kancléřčin mluvčí sdělil, že šéfka vlády s názorem svého zástupce souhlasí. V úterý však Merkelová zdůraznila potřebu udržet eurozónu politicky pohromadě a zabránit domino efektu, který by pád Řecka mohl způsobit.

Je důležité vážit slova

„A proto by měl každý velmi pečlivě vážit svá slova,“ prohlásila Merkelová, aniž by Röslera přímo jmenovala. „Nepotřebujeme neklid na finančních trzích. Nejistoty jsou i beztak dost velké,“ dodala kancléřka.

Do Röslera se pustila i německá opozice, která ho obvinila, že svým vyjádřením přilil další olej do ohně současné krize v eurozóně. Podle německých médií úterní kritika Merkelové ukazuje velké rozpory uvnitř berlínské koalice.

Reklama

Související články

Německý vicekancléř připustil bankrot Řecka

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Philipp Rösler jako první člen berlínské vlády veřejně připustil možnost řízeného bankrotu Řecka. Uvedl to ve svém...

Výběr článků

Načítám