Hlavní obsah

Z eurozóny by státy měly odcházet dobrovolně, je přesvědčen Schwarzenberg

Praha

Řešení současné vážné hospodářské a dluhové krize, která nyní zmítá hlavně eurozónou, neleží podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga ve změnách unijních smluv. Český ministr ale současně podotkl, že by měla být možnost, aby nějaký stát mohl z eurozóny vystoupit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Jenže například Evropská komise opakovaně zdůraznila, že právě takovéto dobrovolné vystoupení, ale ani vyloučení, současné unijní smlouvy neumožňují.

Z některých států, například z Finska, z Nizozemska nebo z Německa, zaznívají hlasy, že by se měla pro členské země jasně stanovit možnost vystoupení z eurozóny nebo vyloučení v případě neplnění dohodnutých pravidel.

Změnami smluv se toho moc nevyřeší

„Zajisté by měla být možnost, aby stát sám odešel,“ podotkl Schwarzenberg. Dodal, že to možná bude jediné východisko. „Myslím, že problémy jsou veliké. Hospodářská krize existuje. Ale že by se něco vyřešilo změnami smluv, to jsem ještě nikdy neviděl,“ uvedl v souvislosti s tím, zda je možné hledat řešení nynější tíživé situace otevíráním Lisabonské smlouvy.

Podle ministra zahraničí nebudou změny smlouvy rozhodně snadné. Zatím jde ale podle něj hlavně o věc eurozóny. Postoj Česka tak bude zdrženlivý.

Reklama

Výběr článků

Načítám