Hlavní obsah

Burzy v Evropě otvírají poklesem, sílí obavy z bankrotu Řecka

Novinky, pit
Aktualizováno

Evropské akciové trhy otevřely pondělní obchodování dalším poklesem, například německý index DAX se dostal na nejnižší hodnotu od července 2009. Pražská burza zahájila obchodování prudkým poklesem a hlavní index PX kolem 9.45 hodin ztrácel 4,22 procenta a klesl na 942,3 bodu. V červených číslech se obchodovaly všechny tituly. Důvodem je rostoucí obava z řeckého bankrotu.

Článek

Propad zaznamenaly i burzy v Japonsku, Hongkongu či v Austrálii, jak uvádí server BBC. Pokles zaznamenalo i euro, které se například k japonskému jenu dostalo až na desetileté minimum.

„Trhy se opět dostávají do ,panické‘ fáze, spekulace se valí ze všech stran, ať už jsou více či méně opodstatněné,“ uvedl analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. V centru pozornosti investorů je jednoznačně situace v Evropě, kde velmi rychle sílí obavy z bankrotu Řecka a rozšíření problémů na další země a především na bankovní systém.

Francouzské potíže

„Zvláště francouzské banky jsou nyní pod velkým tlakem kvůli své vysoké expozici vůči Řecku,“ připomněl Hatlapatka s tím, že podle dvou nejmenovaných zdrojů by již tento týden mohly obdržet od ratingové agentury Moody´s snížení ratingu tři největší francouzské banky: BNP Paribas, Credit Agricole a Société Générale.

Nervozitě trhu pomáhají také další zprávy – od rezignace člena výkonné rady Evropské centrální banky Jürgena Starka až po údajný německý krizový plán pro banky v případě defaultu Řecka.

Řecko má finanční prostředky na "provoz" přibližně do konce října. Navíc inspektoři Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu minulý týden opustili jihoevropskou zemi, neboť ta prý neplní podmínky pro udělení další nezbytně nutné finanční injekce ve výši osm miliard eur. I tyto skutečnosti přispívají k negativní náladě na trzích a posilují myšlenku na řecký bankrot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám