Hlavní obsah

Daně v Řecku by měli vybírat úředníci EU, soudí eurokomisař

Berlín

Evropský komisař pro energetiku Günter Oettinger navrhuje, aby Evropská unie převzala správu řeckého rozpočtu: postarala se o výběr daní a prodej státního majetku. Obojí musí země zefektivnit, aby splnila podmínky pro přijímání peněz, které od zemí eurozóny dostává. Oettinger to řekl v rozhovoru pro německý list Bild.

Článek

Podle Oettingera má země slabou státní správu, proto se jí nedaří daně vybírat. "Bylo by nejlepší, kdyby v Řecku kvůli pomoci se správou a jejím vedením delší dobu působili kvalifikovaní úředníci z ostatních států EU," navrhuje Oettinger.

Podle něj byly ostatní země s Řeckem solidární, proto by se země nyní měla na nějaký čas vzdát části své odpovědnosti.

Dosavadní sankce podle něj nejsou účelné a je jasné, že dluh Řecka bude narůstat.

"Mohli by konat bez ohledu na protesty a ukončit to lajdáctví," dodal eurokomisař, podle něhož státy, které volají po solidaritě, musí být ochotny se na nějakou dobu vzdát do jisté míry své odpovědnosti.

Podle něj ale není řešením odchod Řecka z eurozóny.

Vlajky na půl žerdi

V rozhovoru Oettinger také navrhl některé méně obvyklé metody, které by sice na rozpočet a dluhy neměly žádný dopad, země by se za ně ale musely stydět. Například kdyby byly jejich vlajky před sídly EU vytaženy na půl žerdi. "Byl by to jen symbol, ale bylo by to odstrašující," řekl.

Řecko se potýká s vážnými finančními problémy a bez pomoci zemí eurozóny by skončilo v bankrotu. Země EU, které používají euro, mu spolu s MMF poskytly půjčku ve výši 110 miliard eur. Dojednává se druhá ve výši 109 miliard.

Řecko ale není schopné plnit podmínky, za nichž mu byly peníze poskytnuty, především snižovat zadlužení. Nedaří se mu vybírat daně a prodalo zatím jen zlomek státního majetku, jehož prodejem mělo získat další finance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám