Hlavní obsah

Zahraničních turistů v Česku přibylo, příjmy se ale přesto snížily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Příjmy z cestovního ruchu se v letošním prvním pololetí meziročně snížily o 8,3 procenta na celkových 60,7 miliardy korun. Příjmy z cestovního ruchu klesly i přes výrazný jedenáctiprocentní nárůst počtu přijíždějících zahraničních turistů. Vyplývá to z obchodní bilance zveřejněné Českou národní bankou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Za poklesem příjmů stojí podle Jaromíra Beránka ze společnosti Mag Consulting především nízká cena ubytování v tuzemských hotelech a neochota turistů v Česku utrácet za ostatní služby.

Další rozevírání nůžek mezi nárůstem počtu turistů a příjmů z cestovního ruchu do budoucna možné nebude, uvedl Beránek s tím, že většina hoteliérů už nyní dosáhla minimálních možných cen. Ty jim neumožňují jakýkoliv rozvoj a investice do zařízení. Trend snižování cen ubytování v Česku trvá už déle než tři roky.

Hrozí pokles kvality služeb

Přetrvávání současné situace v cenách ubytování se podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže do budoucna projeví především poklesem kvality služeb.

Zahraniční návštěvníci odmítají podle Beránka utrácet za stravování v restauracích, nekupují tolik suvenýrů jako v minulosti a jsou ochotni se zříci i dalších služeb. Doby, kdy do Česka jezdili bohatí turisté, jsou minulostí.

Podle výzkumů České turistické centrály CzechTourism v roce 2010 v České republice nejvíce peněz utratili turisté z Německa, Ruska, USA, Velké Británie a Itálie. Například němečtí turisté v ČR v průměru utratí 1692 korun na osobu a den.

Reklama

Výběr článků

Načítám