Hlavní obsah

Babišův Agrofert může koupit dalších devět firem, rozhodl antimonopolní úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil holdingu Agrofert podnikatele Andreje Babiše převzetí společnosti Zedníček a osmi zemědělských firem z Hodonínska včetně tamního Agropodniku. Informoval o tom Martin Švanda z Odboru vnějších vztahů ÚOHS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Agrofertu Andrej Babiš

Článek

V obou případech ÚOHS dospěl k závěru, že posuzovaná fúze nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a to zejména s ohledem na „relativně nízký nárůst tržního postavení skupiny Agrofert ve spojením dotčených oblastech". „Dále úřad přihlédl k tomu, že zůstane zachován dostatečný počet subjektů nabízejících obdobné produkty," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Agrofert Holding patří k největším firmám v ČR. Naposledy mu ÚOHS povolil ovládnutí Mlékárny Hlinsko. Agrofert již vlastní olomouckou mlékárnu Olma, předloni koupil svého největšího konkurenta v oboru, podnik Agropol Group. Nedávno převzetím firem skupiny Wotan vstoupil také do oblasti lesnictví, těžby a zpracování dřeva.

Firma Zedníček se zabývá mezinárodním obchodem s chlazenými potravinami - masnými výrobky, rybami, sýry a lahůdkami. Vznikla v roce 1993 a zásobuje 1000 obchodů v Česku a asi 900 na Slovensku. Roční obrat činí zhruba 1,3 miliardy korun, v roce 2009 firma vydělala přes devět miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám