Hlavní obsah

Euro je nutné zachránit, je přesvědčen německý ministr financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Záchrana eura nemá alternativu. Prohlásil to podle agentury DPA německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který se snažil bránit vládní plány na zvýšení prostředků v záchranném fondu pro země eurozóny, které se potýkají s dluhovou krizí. Odpor vůči vládnímu plánu přitom zaznívá i od koaličních poslanců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V globalizovaném světě potřebujeme společnou evropskou měnu," prohlásil Schäuble v německém parlamentu. Zároveň vyzval zadlužené Řecko, aby si uvědomilo vážnost situace a dodrželo stanovené cíle úspor.

Část německých vládních poslanců přitom s posílením záchranného fondu nesouhlasí. Přímo proti němu vystupuje 14 poslanců, dalších 11 má vážné výhrady. Aby koalice návrh schválila vlastními hlasy a nemusela se spoléhat na pomoc opozičních sociálních demokratů a Zelených, může si dovolit nanejvýš 19 rebelujících poslanců.

Německá pozice je pro další vývoj záchranného fondu rozhodující. Ze všech zemí eurozóny přispívá Berlín do fondu největším dílem.

Jak vyplývá z průzkumu zveřejněného časopisem Die Welt, téměř 90 procent Němců se domnívá, že dluhová krize se nedá vyřešit stále se zvyšujícími prostředky do eurovalu. O rozšíření Evropského stabilizačního mechanismu bude německý parlament hlasovat na konci září.

Reklama

Výběr článků

Načítám