Hlavní obsah

Českému průmyslu nastávají horší časy, dál zpomaluje

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku v červenci zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta po červnovém revidovaném zvýšení o 7,9 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 6,8 procenta. Uvedl to Český statistický úřad.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

To potvrdil i analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. „Pokud se ale naplní obavy z výraznějšího zpomalení světové ekonomiky, pak se dá opět očekávat zpomalení právě v automobilovém a navazujícím průmyslu, který je hlavním tahounem průmyslové výroby," varuje analytik společnosti Cotfin Jiří Šimek.

„Průmyslová produkce podle předpokladu meziročně i nadále rostla, když jejími hlavními tahouny zůstává výroba motorových vozidel, výroba strojů a výroba elektrických zařízení,“ sdělil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Domácí zakázky poklesly

Zhruba od března tohoto roku lze pozorovat meziroční pokles dynamiky průmyslové výroby. „Nové průmyslové zakázky přicházejí především ze zahraničí – tvoří asi dvě třetiny celkových zakázek –, zatímco domácí zakázky v posledních měsících dost výrazně klesají,“ připomněl Novák.

Co se týče vývoje hodnoty nových zakázek, tak ty nyní vzrostly pouze o 1,1 procenta, a to jen díky zahraničí. Z něj vzrostly o 8,1 procenta, domácí naopak zaznamenaly poměrně výrazný pokles o 9,4 procenta.

Pokud jde o vývoj průmyslové výroby v horizontu následujících 12 měsíců, lze očekávat postupný útlum v zahraniční poptávce a stagnaci tempa růstu českého průmyslu.

Podle ukazatelů lze očekávat zpomalení německé ekonomiky, což se s časovým zpožděním promítne i do českého hospodářství. „Domácí poptávka není schopna výpadek ze zahraničí nahradit,“ dodal Novák.

„Dvouciferná tempa růstu ze začátku roku má již průmysl za sebou a žádné hvězdné vyhlídky pro zbytek roku před sebou nemá," prognózuje Šimek s tím, že zhoršení vyhlídek v českém průmyslu se u nás zhoršuje v návaznosti na vývoj ve světě a především v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám