Hlavní obsah

Odpisy státních dluhopisů některé banky položí, varuje šéf Deutsche Bank

Frankfurt

Pokud budou muset evropské banky odepsat část státních dluhopisů zadlužených zemí eurozóny, část jich nepřežije. Řekl to šéf německého finančního ústavu Deutsche Bank Josef Ackermann. Zdůraznil tak hlavní překážku, která stojí v cestě snahám o vyřešení dluhové krize v eurozóně.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Generální ředitel největší německé banky Deutsche Bank Josef Ackermann

Článek

„Říkám to, co je zřejmé: Řada evropských bank nepřežije, pokud budou muset státní dluhopisy, které drží v portfoliích, přecenit podle tržních cen,“ sdělil ředitel největší banky v Německu.

Ackermann také řekl, že opatření, k nimž ve snaze snížit státní dluh teď přistupují některé evropské země, budou potřebovat určitý čas. Někteří účastníci trhu mají podle Ackermanna nereálné představy, pokud jde o tempo zavádění zmíněných opatření.

Najít cestu, jak snížit dluhy

Podle šéfa Deutsche Bank hrozí, že pokud evropský bankovní sektor bude muset přistoupit k rekapitalizaci na základě direktivního rozhodnutí, může to být vnímáno tak, že politici ztrácejí důvěru v navržená opatření.

Krize kolem státních dluhů v eurozóně je v posledních měsících jednou z hlavních příčin abnormálních výkyvů na finančních trzích. To se podle Ackermanna zřejmě nezmění, dokud bude na trzích přetrvávat nejistota kolem toho, jak dluhy snížit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám