Hlavní obsah

Diag Human zařídil exekuci majetku ČR už i v Anglii, Lucembursku a USA

• Aktualizováno
Právo, svj, vpl

Soudy v Lucembursku, Velké Británii a ve Spojených státech vyhověly v minulých týdnech návrhu společnosti Diag Human, když nepravomocně uznaly její nároky vůči ČR a rozhodly o tom, že může být exekučně zabavován majetek a finanční prostředky Česka v těchto zemích. Právu to nezávisle na sobě potvrdily dva zdroje. Česká republika se může proti těmto rozhodnutím odvolat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jak už Právo v sobotu informovalo, Diag Human má nyní políčeno nejen na umělecká díla či nemovitosti českého státu v zahraničí, ale i na finanční prostředky ČR. [celá zpráva]

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale v pondělí Právo ujistil, že k zablokování státních peněz na zahraničních účtech nedojde.

Kalousek: Útoku Diagu se ubráníme 

„Soud v Británii vyhověl žádosti Diagu Human a jeho právníci nyní mohou využít všech možností k exekučnímu zabavování movitého či nemovitého majetku České republiky,“ řekl Právu zdroj seznámený s rozhodnutím britského soudu.

Podle informací Práva ale podobný verdikt už padl také třeba v Lucembursku a mají tam být obstavena například bankovní konta, přes která Česká republika obsluhuje svůj státní dluh. Tedy především platí úroky svým věřitelům, kteří si koupili české státní dluhopisy.

Zamrznutí peněz státu na těchto účtech by mohlo způsobit, že by se úroky nedostaly včas k věřitelům ČR, což by mohlo vést k oslabení důvěryhodnosti Česka jako dlužníka a teoreticky i ke snížení ratingového hodnocení českých státních dluhopisů.

Ratingové agentury přitom mohou svým rozhodnutím ovlivnit osud státních financí v řádu miliard, což se v minulých týdnech a měsících stalo například v případě Řecka, Španělska či Spojených států.

Kalousek si ale takový scénář nepřipouští, k zablokování účtů ČR podle něj nedojde. „Máme informace o tom, že se firma o to snaží, máme ale dost nástrojů k tomu, jak jí v tom zabránit,“ řekl Právu Kalousek.

„Takovýto rozsudek k dispozici nemáme,“ reagoval na informace Práva o rozhodnutích soudů ve Velké Británii, Lucembursku a v USA šéf právního oddělení ministerstva zdravotnictví David Kotris. Ministerstvo zdravotnictví má celý spor státu s Diagem Human za ČR na starosti.

Zatím obstavena jen tři umělecká díla ve Vídni

Zatímco v Lucembursku nebo v Rakousku musí být podle zdroje Práva přesně určeno, co má být exekučně zabaveno, v anglosaských zemích nebo ve Francii záleží až na exekutorech, jaký majetek dlužníka najdou a obstaví.

Majetek českého státu byl už z popudu Diagu Human exekučně zabaven právě v Rakousku, kde právníci firmy letos na jaře ukázali prstem na tři česká umělecká díla – obrazy Tanečnice od Vincence Beneše a Dvě Ženy od Emila Filly a bronzovou plastiku Objetí od Otto Gutfreunda – která byla od letošního února vystavována na vídeňské výstavě Dynamik!

Vídeňský soud poté nechal v květnu tato vzácná umělecká díla exekučně zabavit, a nyní se čeká na to, jak o nárocích Diagu Human vůči České republice celkově rozhodne.

Hrozba zabavování státního majetku v cizině pak stále nad Českem visí třeba i ve Francii.

Kotris: V Česku spor běží dál

Letitý mnohamiliardový spor o odškodnění za zmaření jeho obchodů s krevní plazmou českým státem přenesl do zahraničí Diag Human letos na jaře na základě mezinárodní tzv. newyorské úmluvy o vykonavatelnosti arbitrážních rozsudků na území jiných států.

Firma v cizině operuje tím, že pražský rozhodčí senát v srpnu 2008 uložil Česku zaplatit Diagu téměř devět miliard korun a že se ČR proti tomuto verdiktu chybně odvolala.

Pokud by to soudy v cizině potvrdily, Diag by mohl začít po Česku v zahraničí vymáhat miliardové odškodnění.

Ministerstvo zdravotnictví, které má celý spor za ČR na starosti, to ale rozhodně odmítá. Podle Kotrise se ČR odvolala proti rozhodčímu nálezu ze srpna 2008 správně a spor v Česku stále běží. Městský soud v Praze bude ve středu rozhodovat o návrhu ČR, která se domáhá jmenování Petra Kužela hlavním rozhodcem přezkumného arbitrážního senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám