Hlavní obsah

Nenechte rozpadnout eurozónu, varuje bývalý nizozemský ministr financí

Novinky, pit
Amsterodam

Pokud se eurozóna rozpadne, dostane se Evropa do recese mnohem horší, než byla ta ve 30. letech minulého století. Myslí si to alespoň bývalý nizozemský ministr financí Gerrit Zalm. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na otázku, co by se stalo, kdyby se eurozóna rozpadla, uvedl: „Nastane recese, proti níž ta z 30. let nebude znamenat skoro nic.“

„Celá Evropa se rozpadne a dopadne to i na Švýcarsko,“ domnívá se Zalm s tím, že země helvétského kříže ztratí kvůli silnému franku konkurenceschopnost.

Podle Zalma, který působil na ministerském postu dlouhých 12 let do roku 2007, bude znamenat pokles evropské ekonomiky problémy pochopitelně i pro Nizozemsko. „Tři čtvrtiny našeho exportu jde do Evropy,“ sdělil Zalm.

Udržet Řecko

Zalm také nesouhlasí s názory bývalého evropského komisaře a nizozemského politika Fritse Bolkesteina, aby Řecko vystoupilo z eurozóny. „Nemyslím si, že je to dobré řešení. Dále by mohla z eurozóny odejít Itálie, pak Irsko, pak Portugalsko. To by nakonec v eurozóně taky mohlo zůstat jen Nizozemsko s Německem,“ připomněl Zalm.

Podle Bolkesteina by měla Evropa pomoci Řecku pouze za předpokladu, že jihoevropská země vystoupí z eurozóny a vrátí se k drachmě. Tímto krokem by Řecko mohlo devalvovat svou měnu a podpořit export.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám