Hlavní obsah

Ruské banky krizi eurozóny ustojí, ukázaly zátěžové zkoušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Soči

Pokud by se dluhová krize v eurozóně prudce zhoršila, ruské banky by podle nejhoršího scénáře mohly přijít zhruba o 350 miliard rublů (asi 205 miliard korun). Existenčně by je to ale neohrozilo. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na výsledky zátěžových zkoušek. Ty provedla ruská centrální banka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z hlediska tržního rizika, jemuž čelí naše akciové podíly, nevidíme hlavní hrozbu ve Spojených státech, ale na evropských trzích,“ uvedl Sergej Moisejev z oddělení finanční stability ruské centrální banky.

Ruské banky držely k 1. červenci zahraniční dluhopisy v objemu přibližně 452 miliard rublů (asi 265 miliard korun). V rámci jejich portfolií to bylo více než deset procent hodnoty investičních nástrojů s pevným výnosem. Hodnota zahraničních akcií činila asi 8,3 miliardy rublů (asi 4,9 miliardy korun), což je přes jedno procento hodnoty podílů.

„V situaci, kdy by v Evropě došlo k vážnému šoku, ztráty ruských bank by byly nižší, než je jejich roční zisk. To by jim pomohlo krýt ztráty, které pramení z tržního rizika," uvedl Moisejev.

V Česku bez problémů

Podle nedávných zátěžových zkoušek provedených Českou národní bankou je i bankovní sektor v Česku dostatečně odolný vůči případnému nepříznivému vývoji. Přesto by se v nepříznivém scénáři Recese dostalo několik bank do situace nedostatečné kapitálové přiměřenosti.

„I velmi nepříznivá situace ve světě a na finančních trzích by tak zatím přinesla nižší zisky či případné ztráty akcionářům bank, český střadatel ale rozhodně nemá důvod k obavám o své úspory,“ uvedl Jiří Klumpar, odborník na bankovnictví ze společnosti PwC Audit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám