Hlavní obsah

Sociální kartu chtějí provozovat Česká spořitelna, Komerční banka a ČSOB

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do lukrativního tendru na dodání a provozování takzvaných sociálních karet, přes které by se měly podle plánů od ledna začít vyplácet sociální dávky, podpory a příspěvky, se přihlásily tři největší bankovní skupiny v zemi – Česká spořitelna, Komerční banka (KB) a ČSOB. Právu to sdělila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Viktorie Plívová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

„Do 31. srpna obdrželo MPSV tři nabídky, a to od České spořitelny, Komerční banky a společnou nabídku ČSOB a Poštovní spořitelny (patří do stejné skupiny – pozn. redakce). Obálky s nabídkami budou otevřeny v pondělí za účasti členů hodnotící komise,“ řekla.

Soutěž proběhne na české poměry nezvykle rychle. Nabídky budou podle mluvčí předány třem „odborným renomovaným“ společnostem, které mají už do týdne připravit pro hodnotící komisi podklady s posouzením a hodnocením návrhů. Poté jsou naplánována minimálně dvě setkání hodnotící komise.

Smlouva s novým dodavatelem sociálních karet by měla být podle MPSV podepsána už do konce září. „Testování provozu nového systému by mělo probíhat v letošním posledním kvartálu,“ dodala Plívová.

Vítězná banka si rozšíří klientelu

Sociální karta nakonec nebude pro vyplácení různých státních dávek povinná, jak MPSV původně zvažovalo, a v dohledné době by se přes ni navzdory některým úvahám ve vládní koalici neměly vyplácet ani penze.

Karta by tak měla sloužit především jako identifikátor příjemce dávky, bude patřit státu a její držitelé se sami rozhodnou, zda ji budou chtít využívat i jako platební nástroj. Možnost dostávat dávky na účet nebo složenkou zůstane zachována. Povinně by kartu měli používat jen ti, kteří by dávky v hmotné nouzi zneužívali.

Podle podmínek soutěže musí zájemce z řad bank zajistit síť aspoň 1000 bankomatů, z nichž by se peníze od státu vybíraly. Stát za vydání a provozování karet vítězné bance platit nebude. Ta ale dostane smlouvu na 12 let a bude moci získat hypoteticky až statisíce nových klientů, od nichž bude vybírat poplatky za tzv. nadstandardní služby.

Dávky znamenají miliardové toky

Mezi ně bude patřit třeba více než jeden výběr z bankomatu. Bezplatné totiž má být u každé dávky jen jedno vybrání peněz. Příjemci mají mít také možnost vybírat z bankomatů, platit kartou a převádět peníze „na území ČR a případně i jinde“. Výše poplatku má být podle dostupných informací jedním z rozhodujících kritérií tendru.

Na podporu v nezaměstnanosti stát během letošního prvního pololetí vydal 6,2 miliardy korun, tedy o 1,5 miliardy méně než za stejnou dobu loni. Na dávkách pomoci v hmotné nouzi a dávkách státní sociální podpory pak MPSV vyplatilo celkem 20,8 miliardy korun. To je sice kvůli vládním škrtům v sociální oblasti o 1,7 miliardy méně než před rokem, stále však jde z hlediska bank o potenciálně zajímavé sumy peněz, které by vítězný finanční ústav mohl teoreticky spravovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám