Hlavní obsah

Banky v USA mlžily ohledně kvality hypoték, čeká je žaloba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Agentura, která dohlíží na hypoteční trh v USA, připravuje žalobu proti více než desítce velkých bank. Obviňuje je, že zkreslovaly informace o kvalitě hypoték, které převáděly na cenné papíry a prodávaly v době bubliny na trhu nemovitostí. Informuje o tom list The New York Times s odvoláním na tři informované zdroje.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Ústředí banky Goldman Sachs v New Yorku s americkými vlajkami u vstupu do budovy

Článek

Mezi žalovanými bankami jsou mimo jiné Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs a Deutsche Bank. Žalobu by Federální agentura pro financování bydlení, která dohlíží na hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac, mohla podat ještě v pátek, nejpozději příští týden v úterý.

Podle vlády banky, které sloučily hypotéky do balíků a prodávaly je jako cenné papíry investorům, neuskutečnily hloubkovou kontrolu, tzv. due diligence, kterou vyžaduje zákon o cenných papírech. Přehlédly tak, že příjmy dlužníků byly zkreslené nebo uměle navýšené, uvedl list.

Fannie Mae a Freddie Mac, které vlastní a garantují zhruba polovina všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány, přišly v roce 2008, kdy praskla bublina na trhu nemovitostí, o více než 30 miliard USD (asi 508,4 miliardy korun). Důvodem byly hlavně nákupy cenných papírů krytých hypotékami. Tyto ztráty byly pokryty převážně z peněz daňových poplatníků.

Agentura již podala v červenci žalobu vůči UBS, od které chce získat nejméně 900 miliónů dolarů (asi 15,3 miliardy korun). Podle zdroje má být nová žaloba podobná žalobě proti UBS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám