Hlavní obsah

Maloobchod stagnuje, Češi obrací každou korunu

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Červenec maloobchodu příliš radosti nepřinesl. Meziročně poklesly tržby o 1,7 procenta po červnovém revidovaném snížení o 3,3 procenta. Pokles se týkal i prodeje potravin. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po očištění o počet pracovních dní, letošní červenec byl o jeden pracovní den kratší, rostly tržby o 0,1 procenta.

„Maloobchod stagnuje, lidé při nákupu opatrně obrátí každou korunu. Je to znát i z toho, že poklesly tržby z prodeje potravin,“ uvedl ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Největší vliv na pokles měl prodej potravin, naopak k jeho zmírnění přispěl růst v motoristickém segmentu. „Výrazný podíl na celkovém výsledku mají vysoké ceny potravin, hlavně pečivo je v meziročním srovnání o čtvrtinu až třetinu dražší," připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit s tím, že lidé v obchodech s oblibou sahají po privátních značkách supermarketů, které se jim nabízejí za příznivou cenu.

Foto: ČTK

Pozitivem je export

„Dnešní údaj však zapadá do celkového letošního makroekonomického obrázku ČR – velmi pomalý růst se stagnující spotřebou domácností, kde jediným pozitivním bodem je export,“ doplnil Mertlík.

Podle analytika Miroslava Frayera z Komerční banky by letošní rok celkově neměl přinést výraznější zlepšení ve srovnání s loňskem. „Nejistota ohledně budoucího vývoje je vysoká, když dochází k postupnému ekonomickému ochlazování ve světě. Mírně lepší situace na trhu práce tak může být pouze dočasným jevem," nastínil další vývoj Frayer.

Reklama

Výběr článků

Načítám