Hlavní obsah

Výběr hotovosti na přepážce může vyjít zdarma nebo také na pár tisíc

– Praha
Novinky, pit

Poplatek za výběr hotovosti na přepážce z vlastního účtu slavil loni pochybné vítězství v anketě Nejabsurdnější poplatek roku. Podle Patrika Nachera, který soutěž každoročně pořádá, je absurdní, že lidé své peníze bance půjčí, téměř nic z toho nemají, ale když je chtějí zpátky, musí za to zaplatit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Za výběr hotovosti je u nás standardem platit. Mezi bankami, které na českém trhu působí, však existují i výjimky,“ připomněl Patrik Nacher ze serveru bankovnipoplatky.com.

Konkrétně ve čtyřech z nich lze hotovost vybrat za jistých okolností zdarma. Jde o Raiffeisenbank, GE Money bank, FIO banku a Equa bank. Podmínkou je například výše výběru nebo konkrétní typ účtu, který službu poskytuje.

„Ve čtyřech největších bankách stojí výběr hotovosti na přepážce shodně kolem 60 korun a okolo této hodnoty se poplatek točí i v jiných bankách,“ doplnil Nacher.

Česká spořitelna Za výběr hotovosti v bance s největším počtem klientů zaplatíte 65 Kč. ČSOB V ČSOB vyberete hotovost za 60 Kč. Komerční banka Výběr hotovosti z korunového účtu stojí 60 Kč, levněji může vyjít výběr Kč z účtu v cizí měně – přijde vás na 2 %, minimálně 50 Kč. UniCredit Bank Výběr hotovosti z účtu přijde klienty na 55 Kč, za neohlášený výběr nad 500 000 Kč si klienti musí dost připlatit (1000 Kč). GE Money Bank Výběr v GE Money stojí standardně 60 Kč, ale u konta Genius Gold je tato služba zahrnuta v ceně. Mladí majitelé konta Dětský Genius mohou bez poplatku vybrat peníze jednou měsíčně. Raiffeisenbank Pro majitele eKonto a konta Student platí, že první výběr v měsíci je zdarma, další výběry přijdou na 60 Kč. U samostatných běžných účtů poplatek vyjde na 60 Kč nebo ekvivalent v jiné měně. Za výběr hotovosti nad 500 000 Kč za den je ale vybírán poplatek 0,15 % z celkového vybíraného denního objemu připadajícího na jeden účet. Poplatek si přitom vyhrazuje požadovat už při nahlášení výběru. Poštovní spořitelna Výběr v Poštovní spořitelně podražil, ale přesto je cena relativně příznivá. Místo dřívějších 26 Kč dnes přijde na 35 Kč. Citibank Citibank má poplatky odstupňované podle objemu výběru. Do dvou miliónů Kč vyjde na 49 Kč, výběr do pěti miliónů Kč stojí 300 Kč, výběr do 10 miliónů Kč pak 1000 Kč, do 20 miliónů Kč to bude 2000 Kč a nad 20 miliónů Kč zaplatíte 3000 Kč. mBank mBank ve svých kioscích neprovádí hotovostní operace, poplatek 35 Kč platí pro výběr v jiných bankách v ČR (služba cash advance). LBBW Klienty tato transakce přijde na 55 Kč. Volksbank Volksbank účtuje 60 Kč za výběr hotovosti z účtu, a pokud v průběhu jednoho dne přesáhne vybíraný objem 250 000 Kč, pak dalších 0,15 % z celkové částky. Poplatky se zúčtují k poslednímu dni kalendářního měsíce. FIO banka Nad 1000 Kč neplatíte nic, do 1000 Kč „regulačních“ 30 Kč. Banka má v sazebníku i jinou zajímavost. Pokud mezi výběrem a vkladem neuplyne 90 minut, bude každý vklad následující po výběru zpoplatněn částkou 60 Kč. ZUNO bank Banka výběry ve vlastních bankách neposkytuje, v cizích bankách je výběr na přepážce za 118 Kč. Equa bankZa výběr do jednoho miliónu Kč neplatíte nic, mezi jedním až třemi milióny Kč pak 0,1 procenta z vybírané částky, za výběr nad tři milióny Kč ještě o desetinu procentního bodu více. Uvedené limity platí pro jeden den.
BankaLze v bance vybrat na přepážce zdarma?Poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu (v Kč za transakci)
Česká spořitelnane65 Kč
ČSOBne60 Kč
Komerční bankane60 Kč
UniCredit Bankne55 Kč*
GE Money Bankanozdarma/60 Kč
Raiffeisenbankanojednou v měsíci zdarma/60 Kč
Poštovní spořitelnane35 Kč
Citibankne49 až 3000 Kč
mBankneposkytujenelze
LBBWne55 Kč
Volksbankne60 Kč
FIO bankaanozdarma/30 Kč
Air Bankbanka sazebník nezveřejnila
ZUNO bankneposkytujenelze
Equa bankanozdarma/0,1 %/0,2 %
* U Partners konta je jeden výběr zdarma.
Zdroj: sazebníky bank

Reklama

Výběr článků

Načítám