Hlavní obsah

Francie uvolní libyjským povstalcům 1,5 miliardy

Paříž
Aktualizováno

Francie dostala souhlas s uvolněním 1,5 miliardy eur (asi 36 miliard korun) ve prospěch libyjské povstalecké vlády, oznámil v Paříži francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL řekl, že situace v Libyi se již stabilizovala natolik, že přišel čas pomoci vítězným povstalcům s obnovou.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé

Článek

Francie ve středu požádala sankční výbor OSN, aby 1,5 miliardy eur uvolnil ze zmrazených kont svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Ve francouzských bankách má uloženo celkem 7,6 miliardy. „Musíme pomoci Přechodné národní radě (NTC), protože Libye je poničená, humanitární situace je tam špatná a chybí voda, elektřina a pohonné hmoty,“ řekl ministr Juppé v RTL.

Celkem by měl mít po celém světě Kaddáfího režim podle francouzských orgánů uloženo v aktivech až 50 miliard eur (asi 1,2 biliónu korun).

Uvolňovat chtějí i další země

O uvolnění miliardových částek už OSN požádaly Spojené státy a Británie. O dalších krocích při obnově Libye má jednat konference zhruba šedesáti států svolaná na čtvrtek do Elysejského paláce v Paříži. Těsně před jejím zahájením uznalo povstaleckou vládu jako zákonný orgán státní moci Rusko. Turecko oznámilo, že připravuje znovuotevření své ambasády v Tripolisu, evakuované během bojů.

Francouzský list Libération ve čtvrtek napsal, že ještě na počátku libyjské občanské války Francie dosáhla dohody s povstalci, podle níž se Francie bude ze zhruba třetiny podílet na využívání libyjských ropných zdrojů. Ministr Juppé ale v reakci na článek řekl, že o žádné takové dohodě neví.

Dohoda z počátku dubna měla Francii zaručit za její trvalou podporu rebelům kontrolu nad 35 procenty libyjské ropy. „Je to vtip. Nic takového není pravda,“ sdělil k celé věci mluvčí NTC Mahmúd Shammam.

Reklama

Výběr článků

Načítám