Hlavní obsah

Portugalsko se rozhodlo škrtat nejvíce za 50 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Portugalci se pouštějí do největších úsporných manévrů za posledních 50 let. Do roku 2015 chtějí uspořit na výdajích přes sedm procent HDP. Informoval o tom server BBC s odkazem na slova portugalského ministra financí Vitora Gaspara.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Portugalský ministr financí Vitor Gaspar

Článek

Hlavní body úsporného programu spočívají ve zmražení platů ve veřejné sféře do roku 2013 a ve snížení výdajů v sociální oblasti. Ty by měly být doplněné o zdanění nejbohatších vrstev obyvatelstva. Bližší detaily budou ale známy, až portugalská vláda představí v říjnu rozpočet na rok 2012.

Portugalsko hodlá podle Gaspara během příštích tří let zmrazit mzdy státních zaměstnanců a snižovat jejich počet o dvě procenta ročně.

V příštím roce zavede vláda takzvanou „solidární daň“. Lidé tak zaplatí dodatečných 2,5 procenta z příjmů nad 150 000 eur (asi 3,6 miliónu Kč) ročně a podniky tři procenta ze zisků nad 1,5 miliónu eur (asi 36 miliónů Kč) ročně. Vláda hodlá rovněž omezit daňové úlevy, napsala agentura AP.

Jihoevropská země hodlá také získat zhruba pět miliard eur prostřednictvím privatizace. V letošním roce chce podle Gaspara prodat podíly v některých energetických společnostech.

Vyhráno zdaleka není

„I když se v tuto chvíli portugalská ekonomika dostala trochu z hledáčku mezinárodních investorů a v posledním měsíci dokonce poklesla závislost portugalských bank na financování z Evropské centrální banky, Portugalci zdaleka nemají vyhráno,“ připomněl Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Podle něj i přes relativně nižší veřejný dluh je Portugalsko druhým vážným kandidátem v řadě na insolvenci, hned za Řeckem.

Hlavním problémem Portugalska je podle Bureše velice nízká konkurenceschopnost hospodářství, které již v předkrizovém období v letech 2002 až 2006 vykazovalo pomalá tempa růstu. V důsledku toho se stala celá ekonomika značně závislá na zahraničním financování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám