Hlavní obsah

Milionáři mají zájem pomáhat svým zemím, hlásí se i Němci

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po výzvě amerického miliardáře Warrena Buffetta, aby jemu a dalším bohatým zvedla vláda daně v důsledku pomoci zemi dostat se z finanční krize, se ozývají i další movití v dalších zemích. Po francouzských boháčích se přihlásili s pomocí i ti němečtí, jak uvedl list The Sydney Morning Herald.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve Francii před nedávnem vyzvalo v petici zveřejněné na internetových stránkách týdeníku Le Nouvel Observateur 16 vrcholových manažerů, podnikatelů a supermajetných jednotlivců k vytvoření speciální daně z jejich majetku.

Mezi signatáři petice se nachází například dědička společnosti L’Oréal Liliane Bettencourtová, šéf ropného gigantu Total Christophe de Margerie nebo prezident letecké společnosti Air France KLM Jean-Cyril Spinetta.

Máme peněz víc, než potřebujeme

V Německu se ustavila skupina 50 bohatých, která si dala jméno Vermögende für eine Vermögensabgabe (Bohatí pro daň z kapitálu). V otevřené výzvě se obrátili na kancléřku Angelu Merkelovou, aby jim byly v souvislosti s finanční krizí zvýšeny daně a zastavila se tak narůstající propast mezi bohatými a chudými.

„Nikdo z nás není v pozici Buffetta či Bettencourtové,“ nechal se slyšet zakladatel uskupení Dieter Lehmkuhl, bývalý lékař s majetkem 1,5 miliónu eur (asi 36 miliónů korun). „Jsme velmi široká skupina. Většina našeho jmění pochází z dědictví. A všichni máme víc peněz, než potřebujeme," dodal Lehmkuhl.

Škrty to nevyřeší

Skupina tvrdí, že Německo by mohlo vybrat až 100 miliard eur, pokud by lidé s majetkem přes 500 000 eur (asi 12 miliónů korun) platili pětiprocentní daň z kapitálu po dobu dvou let. V současné době jsou nejbohatší Němci daněni maximálně 42procentní daní.

„Merkelové bych řekl, že odpovědí na současné finanční problémy Německa a veřejného dluhu nejsou škrty, které nepřiměřeně zasáhnou chudší lidi, ale vyšší zdanění bohatých,“ řekl Lehmkuhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám