Hlavní obsah

Apple nám ničí životní prostředí, zlobí se v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Peking

Čínské ekologické organizace obvinily ze systematického znečišťování životního prostředí místní podniky, které vyrábějí zboží pro americkou firmu Apple. Informoval o tom britský deník The Financial Times (FT).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle FT se tak vyhrocuje napětí mezi touto jednou z největších firem světa a čínským Institutem pro veřejné a ekologické záležitosti (IPE) v době sílících protestů proti zhoršování životního prostředí v Číně.

Zpráva ekologických skupin například tvrdí, že továrny Kaedar Electronics a Unimicron Electronics, které na východě Číny pracují pro Apple, znečistily vážně vzduch. A to natolik, že v oblasti stoupl počet případů rakoviny a rodiče začali posílat děti do vzdálenějších škol. Zpráva obviňuje ze znečišťování i další provozy pracující pro Apple v Číně.

Apple nabízí dialog

Společnost Apple, která v Číně sama nic přímo nevyrábí, již dříve čelila podobným nařčením. Firma vždy zdůrazňovala, že se stará pouze o cenu a kvalitu zboží, a ne o ekologické a sociální otázky v závodech svých čínských dodavatelů.

Nyní ale podle FT firma překvapivě vyzvala čínský ústav IPE k dialogu o vznesené kritice. Dělá to nejspíš z obavy, že zveřejněná zpráva ohrožuje image Apple.

Voda poteče, kam budeme chtít

Samotná Čína si však s projekty ovlivňujícími životní prostředí hlavu příliš nedělá. Dokladem toho budiž gigantický projekt, který by měl během deseti let obrátit vody z povodí nejdelší eurasijské řeky Jang-c'-ťiang (6300 km) více na sever. Kvůli tomu mají být přesídleny tři milióny obyvatel a celá akce probíhá na ploše větší, než je Francie.

Ve střední Číně, kde nyní převažují pole a vesnice, mají vzniknout moderní města a vody Jang-c'-ťiang a jejích přítoků mají být z části odvedeny k Pekingu. Nucené přesídlení se má celkově týkat dvakrát většího počtu lidí než v případě vybudování největší přehrady na světě Tři soutěsky na stejné řece.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Celý projekt přitom může mít vážné důsledky pro velká města, která již v povodí Dlouhé řeky stojí. Vody Jang-c'-ťiang jsou již dnes vážně znečištěné a podle ekonomů bude nedostatek pitné a užitkové vody jedním z faktorů, které přibrzdí další rozvoj čínské ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám