Hlavní obsah

Šedesátiwattové žárovky od čtvrtka v Česku končí

Praha

Na tuzemský trh nebudou od 1. září dodávány klasické žárovky s příkonem 60 wattů. Ukončení jejich výroby a distribuce členským zemím EU ukládá nařízení Evropské komise. Podle obchodníků, kteří mohou po 1. září doprodat zásoby šedesátiwattových žárovek, zatím poptávka po tomto druhu žárovek kvůli jejich blížícímu se zákazu nevzrostla.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V posledních týdnech jsme nezaznamenali zvýšenou poptávku po šedesátiwattových žárovkách," řekla mluvčí obchodního řetězce Tesco Eva Karasová. Podobně se vyjádřila i mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Judita Urbánková.

Podle Urbánkové mají standardní zásobu zhruba na měsíc, k doprodeji posledních kusů podle ní dojde po Novém roce.

Hnutí Duha vypočítalo, že díky nahrazení klasických žárovek úspornými zářivkami mohou domácnosti ušetřit značné peníze. Životnost úsporných kompaktních zářivek pohybuje kolem 10 000 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Podle kritiků ale nejsou úsporné žárovky zase tak výhodné. Šetří sice elektrickou energii, ale obsahují rtuť, a jsou tudíž vedeny jako nebezpečný odpad.

Navíc na některá místa, nejsou úsporné žárovky vhodné. Nehodí se především pro prostory, kde se často rozsvěcuje a zhasíná a přitom se nesvítí dlouho, například v koupelně, spíži či na toaletě. Žárovka se často ani nestihne pořádně rozsvítit.

Nevhodné jsou i na svícení venku, protože při nižších teplotách se pomaleji rozsvěcejí a svítí méně.

Pokračování v příštích letech

Další změnu mohou spotřebitelé očekávat příští rok v září, kdy se na trh EU přestanou uvádět všechny klasické žárovky a v prodeji budou pouze úsporné zářivky. V roce 2016 pak skončí také prodej halogenových žárovek. Od září 2016 by měly být všechny žárovky na trhu EU minimálně energetické třídy B a zvláštní halogenové minimálně třídy C.

Už loni v září byl v zemích EU ukončen prodej žárovek s příkonem 75 wattů a v roce 2009 stowattových žárovek.

Reklama

Výběr článků

Načítám