Hlavní obsah

Solární elektrárny zdraží elektřinu na příštích 15 let, soudí šéfka ERÚ

Praha

Rozvoj fotovoltaických elektráren z minulého roku bude mít zásadní vliv na zdražování elektřiny ještě nejméně 15 let a přinese miliardové náklady. Uvedla to předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro udržení cen pod kontrolou je proto podle Vitáskové nutné každoročně ze státního rozpočtu přispívat dotacemi, které jen za letošní rok činily 11,7 miliardy korun. „Jinak vyšší ceny energie dramaticky sníží konkurenceschopnost českých firem. Při ročním růstu cen energie o 20 až 30 procent by nemohla většina velkých fabrik v Česku vůbec existovat,“ dodala.

Loni dramaticky vzrostl počet solárních elektráren, které mohly letos zdražit elektřinu o více než deset procent. Vláda se proto rozhodla růst cen omezit na průměrných zhruba pět procent dotací 11,7 miliardy korun. Prostředky získala mimo jiné z 26procentního zdanění solárních elektráren, kvůli čemuž investoři hrozí vládě žalobami.

Podle Vitáskové jsou solární elektrárny stále hlavní příčinou každoročního zdražování elektřiny. „Podpora obnovitelných zdrojů je nutná, ale musí být spočítána tak, aby neměla příliš velký dopad do cen pro spotřebitele," řekla. Pro rozvoj obnovitelných zdrojů v Česku je podle ní prostor jen do té míry, aby v roce 2020 pokryly 13 procent spotřeby energie, jak se ČR zavázala v rámci EU.

Likvidace panelů bude problém

Velkým problém je podle Vitáskové také budoucí likvidace solárních panelů, kterou současná legislativa neřeší. Za deset let by další rozvoj obnovitelných zdrojů mohly umožnit nové technologie. Do té doby je však nutné se vypořádat s likvidací panelů po skončení životnosti nynějších fotovoltaických elektráren.

Podle Vitáskové mají obnovitelné zdroje své místo v energetickém mixu Česka. Šéfka ERÚ zároveň souhlasí s dostavbou Temelína a zvýšením podílu jaderné energie v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám