Hlavní obsah

Černí pasažéři zaplatí v pražské MHD vyšší pokuty

– Praha

V pražské městské hromadné dopravě se od září zvýší pokuty za jízdu bez platné jízdenky. Pokuty podraží o 50 respektive 100 korun. Nyní se za jízdu načerno platí 700 korun, pokud cestující pokutu uhradí na místě či do 15 dnů. Nově to bude 800 korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Pokud cestující uhradí pokutu později, tedy po 15 dnech, zaplatí 1000 korun, dosud to bylo 950 korun. O změnách informoval mluvčí organizace Ropid Filip Drápal. Společnost v Praze organizuje hromadnou dopravu.

Pokud ani pak dotyčný sankci neuhradí, může se pokuta vyšplhat ještě výš. Dopravní podnik pohledávky po čase postupuje dál firmě Tessile Ditta, která pak žádá i náklady spojené s vymáháním. Pokutu lze poté zaplatit pouze u této společnosti. Lidé u ní dostanou také informace, kolik výše pokuty aktuálně činí.

Sankce se nemění pro cestující, kteří sice platnou jízdenku či předplacenou kartu mají, ale jen si ji například zapomněli doma. Pak zaplatí stejně jako nyní 50 korun. Musí však zpětně dopravnímu podniku prokázat, že platný doklad na ten den opravdu měli. Musí tak absolvovat cestu do centrály firmy v centru Prahy.

Nemění se ani pokuty za nezaplacení jízdenky za psa, zavazadlo nebo za porušení přepravních podmínek.

Výše pokut v pražské MHD (v Kč)
dosudod 1.9
Za jízdu načerno (zaplaceno do 15 dní)700800
Za jízdu načerno (zaplaceno po 15 dnech)9501000
Pokuta za nezaplacení jízdného za psa či zavazadlo (zaplaceno do 15 dnů)100100
Pokuta za nezaplacení jízdného za psa či zavazadlo (zaplaceno po 15 dnech)200200

Reklama

Výběr článků

Načítám