Hlavní obsah

Čínský magnát chce koupit část Islandu

Novinky, pit

Čínský multimilionář Chuang Nu-po se snaží zakoupit nezanedbatelnou část půdy na Islandu, kde hodlá postavit ekoturistický projekt v hodnotě 100 miliónů dolarů (asi 1,7 miliardy korun). Informovala o tom agentura AFP s odkazem na list Financial Times (FT).

Foto: Profimedia.cz

Okolí islandské sopky Hekla.

Článek

Podle FT má Nu-po, mimochodem realitní investor a bývalý vládní úředník, uzavřenou prozatímní dohodu na koupi 300 kilometrů čtverečních islandské půdy.

Území, o nějž má zájem, je v oblasti s názvem Grímsstadir á Fjöllum na severovýchodě ostrova.

Časopis Forbes Číňana uvedl v roce 2010 jako 161. nejbohatšího muže světa, když jeho jmění odhadl na 890 miliónů dolarů. Jeho společnost Čung-kchun provozuje lázeňská a turistická zařízení nejen v domovské Číně, ale i v dalších částech světa.

Zažehnaná krize

Ostrovní stát, který zaujímá strategickou polohu mezi Evropou a Severní Amerikou, zasáhla v roce 2008 globální ekonomická krize, jež dopadla zejména na bankovní sektor. Tři velké banky se následkem toho zhroutily během několika týdnů.

Islandu se za pomoci Mezinárodního měnového fondu (MMF) podařilo stabilizovat ekonomickou situaci. Minulý týden MMF schválil poslední část finanční pomoci ve výši 2,25 miliardy dolarů (asi 37,6 miliardy korun), která je součástí záchranného plánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám