Hlavní obsah

Banky v Česku nepříznivý vývoj ustojí, ukázaly testy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bankovní sektor v Česku je podle zátěžových zkoušek, které provedla Česká národní banka (ČNB), dostatečně odolný vůči případnému nepříznivému vývoji. Přesto by se v nepříznivém scénáři Recese dostalo několik bank do situace nedostatečné kapitálové přiměřenosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo ČNB

Článek

„Zátěžové testy centrální banky opět potvrdily stabilitu českého bankovního sektoru. Ta je dána poměrně konzervativním a obezřetným chováním tuzemských bank, což ukazuje i výše jejich kapitálové přiměřenosti, která se v pololetí (15,9 %) blížila téměř dvojnásobku regulátorem požadovaného minima (8 %)," uvedl Jiří Klumpar, odborník na bankovnictví ze společnosti PwC Audit.

K dorovnání kapitálové přiměřenosti by banky se sídlem v ČR, tedy bez poboček zahraničních bank, do regulatorního minima osmi procent musely navýšit regulatorní kapitál o 13,4 miliardy korun, což je méně než 0,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP). „Z hlediska velikosti bankovního sektoru se nejedná o významnou hodnotu, která by mohla ohrozit jeho stabilitu," uvedla ČNB.

Kapitálová vybavenost celého odvětví by zůstala nad osmiprocentním minimem i při realizaci velmi nepravděpodobného zátěžového scénáře. Ten předpokládá ve dvouletém horizontu testů pokles domácí i zahraniční ekonomické aktivity v důsledku recese hlavních obchodních partnerů ČR vyvolané stupňováním fiskální krize zadlužených zemí eurozóny.

Není důvod k obavám

ČNB testy provedla na údajích k 30. červnu a zaměřila se na horizont následujících dvou let. Při hodnocení odolnosti sektoru testovala dopad budoucího ekonomického vývoje reprezentovaného jedním základním a jedním zátěžovým scénářem.

„I velmi nepříznivá situace ve světě a na finančních trzích by tak zatím přinesla nižší zisky či případné ztráty akcionářům bank, český střadatel ale rozhodně nemá důvod k obavám o své úspory,“ dodal Klumpar.

Reklama

Výběr článků

Načítám