Hlavní obsah

Největší banka ve Skandinávii chce propustit 2000 lidí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Největší skandinávská banka Nordea se sídlem ve Švedsku hodlá v letech 2011 a 2012 propustit přibližně 2000 zaměstnanců. Důvodem jsou zvýšené náklady spojené s přísnější regulací bankovního sektoru. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Švédská banka uvedla, že v souvislosti s tímto krokem zahájila jednání s odbory ve Švédsku, Finsku a Dánsku, kde chce propustit 500 až 650 zaměstnanců v každé zemi. V Norsku by se mělo jednat o 200 až 300 lidí, i tam banka jedná s odbory.

Nordea zaměstnává celkem 34 000 lidí. Regulace pracovních míst by měla být řešena dohodami a odchodem do důchodu.

„Tím, že co nejdříve zahájíme opatření ke zvýšení ziskovosti, chráníme naše dobré hodnocení a schopnost nabízet naše produkty a služby za přiměřenou cenu. Čekat, co bude dál, není možné,“ sdělil šéf banky Christian Clausen.

Tento krok banky se však setkal i s kritikou. Mnozí poukazují na to, že Nordea je jednou z mála bank, které nebyly postiženy krizí. „Doufejme, že nejde jen o vytváření výnosů akcionářům, ale i o zlepšení kvality pro klienty,“ uvedl Kent Petersen z Dánského svazu finančních služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám