Hlavní obsah

Ruská Sberbank koupí rakouskou VBI, cena 585 miliónů eur

Moskva/Vídeň

Největší ruská banka Sberbank se dohodla, že koupí východoevropskou divizi rakouské firmy Österreichische Volksbanken za 585 miliónů eur (asi 14 miliard Kč). Agentuře Reuters to v pondělí řekly zdroje blízké transakci. Součástí divize s názvem Volksbank International (VBI) je i česká Volksbank CZ.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Byla podepsána závazná dohoda. Nyní musí být schválena akcionáři VBI,“ uvedl jeden ze zdrojů. Volksbanken kontroluje 51 procent akcií VBI. Po 24,5 procenta akcií vlastní francouzská Banque Populaire Caisse d'Epargne a německá DZ Bank/WGZ Bank.

Společnosti Sberbank a Volksbanken se na transakci v zásadě dohodly již minulý měsíc. Kupní cenu však zatím nezveřejnily. Sberbank chce převzetí VBI využít k zahájení expanze v Evropě. [celá zpráva]

Volksbanken je čtvrtou největší bankou v Rakousku. Firma potřebuje peníze na splácení státní pomoci v hodnotě miliardy eur, kterou obdržela během finanční krize. [celá zpráva]

Sberbank v prvním pololetí ztrojnásobila čistý zisk na 171,3 miliardy rublů (téměř 100 miliard korun) z 60,7 miliardy rublů před rokem. V celém letošním roce počítá banka s nárůstem čistého zisku na 230 až 250 miliard rublů z loňských 182 miliard rublů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám