Hlavní obsah

Šéfka MMF varuje před světovou recesí, její náměstek tvrdí opak

– Washington

Nová výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová v sobotu varovala, že světové ekonomice hrozí návrat do recese. Jen pár hodin před ní přitom její náměstek John Lipsky v televizním rozhovoru hovořil a prognóze MMF, která recesi světové ekonomiky nepředpokládá. Lagaredová nicméně vyzvala státy k okamžitým a koordinovaným politickým krokům.

Článek

"Letní vývoj naznačil, že se nyní nacházíme v nebezpečné nové fázi," řekla Lagardeová ve svém prvním významném politickém projevu od chvíle, kdy v čele MMF vystřídala Dominiqua Strausse-Kahna. "Riskujeme, že křehké oživení bude zmařeno. Proto musíme okamžitě konat," dodala.

Opatření na podporu světové ekonomiky dnes podle Bílého domu také přislíbili americký prezident Barack Obama i německá kancléřka Angela Merkelová.

Její náměstek John Lipsky dnes přitom v rozhovoru pro televizi CNBC uvedl, že MMF ve své aktualizované prognóze, kterou zveřejní příští měsíc, recesi světové ekonomiky nepředpovídá. [celá zpráva]

Utahovat opasky, ale ne moc rychle

Rozvinuté ekonomiky musí podle Lagardeové připravit dlouhodobé plány k tomu, aby dostaly pod kontrolu své zadlužení. Utahování opasků by však nemělo být tak rychlé, aby ohrozilo hospodářské oživení.

Obama v pátek podle Bílého domu s Lagardeovou telefonicky hovořil o hospodářských otázkách. Shodli se na tom, že světová ekonomika potřebuje další kroky na podporu růstu v krátkém období.

Obama podle Bílého domu jednal o krizi v eurozóně a výkyvech na finančních trzích s Merkelovou. "Shodli se na důležitosti koordinované akce k řešení současných ekonomických problémů a k podpoře růstu a tvorby pracovních míst ve světové ekonomice," píše se ve sdělení.

Růst ekonomiky USA byl nižší 

Americké ministerstvo obchodu v pátek oznámilo, že ekonomika USA ve druhém čtvrtletí stoupla pouze o procento namísto původně odhadovaných 1,3 procenta. Revidované údaje podle agentury AP pravděpodobně posílí obavy, že největší světové ekonomice hrozí další recese.

Z nedávného průzkumu agentury AP mezi předními ekonomy nicméně vyplývá, že hospodářská recese ve Spojených státech není v příštích 12 měsících pravděpodobná. Podle průzkumu však nelze očekávat ani výraznější zlepšení stavu americké ekonomiky.

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke v pátek uvedl, že banka bude příští měsíc zvažovat možnosti další měnové stimulace slabé ekonomiky a zaměstnanosti. Žádné konkrétní kroky však nenaznačil.

Spotřebitelská nálada v USA podle průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity v srpnu klesla, protože spotřebitelé ztratili důvěru ve schopnost politiků odvrátit hrozbu další hospodářské recese.

Reklama

Výběr článků

Načítám