Hlavní obsah

Nový vlajkový Boeing 787 Dreamliner dostal konečně zelenou

Chicago

Nová chlouba amerického výrobce letadel Boeing, Dreamliner 787, získala posvěcení amerických a evropských regulačních úřadů. Po třech letech zpoždění tedy mohou být uskutečněny první dodávky do Japonska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boeing 787 Dreamliner debutoval v červnu na letecké show v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Společnost Boeing v pátek ve Washingtonu slavnostně potvrdila, že získala certifikát amerického leteckého úřadu i úřadu pro bezpečnost v letectví v EU. Dreamliner splňuje technické a bezpečnostní normy a může začít přepravovat cestující.

Boeing je pod tlakem, aby zahájil dodávky strojů, na které má 827 objednávek od různých přepravců po celém světě. Jako první obdrží nový stroj japonské aerolinky All Nippon Airways. Letadlo mají dostat 28. září. Celkem si Japonci objednali 55 Dreamlinerů.

Je ekonomičtější a ekologičtější

Typ 787 je pro Boeing klíčový, je to první zcela nové letadlo od roku 1995, kdy Boeing přišel s typem 777. Dreamliner by měl nahradit dálkové Boeingy 767.

Má jít o nejekonomičtější a nejekologičtější dopravní letadlo pro 210 až 250 cestujících, které bude stát 202 milióny dolarů. Přispěla k tomu jak vytříbená aerodynamika umožňující stálý let vysokou subsonickou rychlostí 900 kilometrů za hodinu, tak využití moderních kompozitních materiálů, které jsou lehčí a pevnější než tradiční.

Foto: Anthony Bolante , Reuters

Boeing 787 Dreamliner

Boeing 787 ale pronásledovaly technické problémy. Poslední se objevily na počátku loňského listopadu, kdy musel stroj předčasně přistát, protože na jeho palubě vypukl požár. [celá zpráva]

Zpoždění dodávek 787 přispělo k tomu, že se program prodražil o stovky miliónů dolarů a  Boeing prohrává boj o zákazníky s Airbusem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám