Hlavní obsah

Nečas chce větší vývoz potravin

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

V České republice by mělo být větší propojení mezi zemědělským sektorem a potravináři tak, aby se do zahraničí nevyvážely pouhé suroviny, které se pak vracejí v podobě hotových potravinářských produktů. Po zahájení národních dožínek na výstavě Země živitelka to řekl Právu premiér Petr Nečas.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Premiér Petr Nečas se při prohlídce výstaviště zaměřoval především na české výrobce.

Článek

„Cílem je větší propojení zemědělského sektoru s potravináři. Velmi často se u nás pouze produkují zemědělské suroviny a vyvážejí se ven. Teprve tam dostávají tu přidanou hodnotu a vyvážejí se jako potraviny do České republiky,“ uvedl Nečas. Dále poznamenal, že ke zlepšení situace v potravinářském sektoru je stejně důležitá i propagace českých výrobků. „Jsem přesvědčen, že naprostá většina občanů, kteří mají možnost si vybrat, sáhne po českých potravinách,“ konstatoval premiér.

Také podle Nečase jsou čeští zemědělci příliš závislí na dotacích. „Je to dáno relativně nízkou produktivitou našeho zemědělství, které dosahuje pouze 40% průměru staré evropské patnáctky,“ ozřejmil předseda vlády.

Chce zrovnoprávnění v systému dotací z EU

Zmínil i nerovný boj České republiky proti omezení dotací z Evropské unie. „Je skutečností, že čeští zemědělci nejsou v rovnoprávném postavení k západoevropským kolegům. Naší prioritou číslo jedna je naprosto rovnoprávné postavení v přístupu k evropským fondům, k evropským dotacím, k prostředkům ze společné zemědělské politiky,“ poznamenal.

Na Země živitelce byl v sobotu téměř tři hodiny a kromě zahájení si prošel i stánky zemědělců i potravinářů. „Zajímá mě především stav našeho zemědělství a jsem rád, že se i ekonomická situace v agrárním sektoru stabilizovala. Mluvil jsem tady jak se zástupci producentů zemědělců, tak i například potravinářů. Pozitivní je především vývoj v rostlinné výrobě, kde bude letos vyšší úroda, než v loňském roce,“ upozornil na pozitiva Nečas.

On sám s rodinou prý dává přednost českým potravinám. „České potraviny mají u nás jednoznačně přednost. Sám jsem hodně sýrový, takže kupujeme sýry a dobrá bílá vína,“ doplnil Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám