Hlavní obsah

Smažme z řeckého dluhu polovinu, radí německý ekonom

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Poradce německé vlády v ekonomických otázkách Lars Feld je přesvědčen, že je nezbytné z řeckého dluhu odmáznout celou polovinu. A čím dříve, tím lépe. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na jeho rozhovor pro rakouský deník Die Presse.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Lidé protestují proti vládním škrtům před parlamentem v Aténách

Článek

„Účastí soukromého sektoru (na záchranném programu pro Řecko) se dluh sníží o 20 procent, což je příliš málo,“ uvedl ekonom v pátečním rozhovoru.

Podle Felda jsou opatření na konsolidaci řeckého rozpočtu, k nimž se jihoevropská země zavázala v rámci dohod s mezinárodními věřiteli, nedostačující.

Feld, jeden z pěti „moudrých mužů“, kteří radí německé vládě v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou, rovněž uvedl, že výprodeje na finančních trzích způsobené obavami z dluhové krize v eurozóně se pozitivně odrazily v tom, že státům připomněly, aby se snažily uvést veřejné finance do pořádku.

„Jen se podívejte, jak rychle zareagovala Itálie, když trhy začaly trestat zemi. Trhy měly přesně ten léčebný účinek, ve který jsme vždycky doufali,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám