Hlavní obsah

Rakouské Volksbanken kvůli Řecku prudce klesl zisk, hrozí jí znárodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouské bance Österreichische Volksbanken hrozí znárodnění. Banka, která letos neprošla zátěžovými testy evropských bank, ve čtvrtek uvedla, že její zisk v pololetí kvůli odpisům investic v Řecku prudce klesl a zřejmě nevyplatí za letošní rok dividendu. Posílila tak spekulace, že se stane třetí rakouskou bankou, která bude muset být znárodněna.

Foto: Profimedia.cz

Rakouské bance Volksbanken hrozí znárodnění.

Článek

Rakousko napumpovalo v době finanční krize do čtvrtého největšího úvěrového ústavu v zemi jednu miliardu eur (asi 24,2 miliardy korun). Získalo za to podíl bez hlasovacích práv avšak s podmínkou, že státní pomoc se přemění na majetek firmy, pokud banka nevyplatí v roce 2011 dividendu.

Čistý zisk banky v prvním pololetí klesl o 97 procent na 500 000 eur. Vzhledem k obtížné ekonomické situaci a pomalému prodeji majetku pak banka varovala, že zřejmě nebude schopná vyplatit za letošní rok dividendu.

Musí se prodávat

Původně banka čekala, že v letošním roce vykáže zisk po zdanění více než 100 miliónů eur. Banka má však stále v plánu splatit do konce letošního roku 300 miliónů eur ze státní pomoci.

Mezi kroky týkající se posílení kapitálu patří prodej východoevropské divize VBI ruské Sberbank, který rakouská banka oznámila v červenci. Dohoda by měla být dokončena ještě v letošním roce. [celá zpráva]

Rozvahu má posílit také prodej podílu šest procent v Raiffeisen Zentralbank.

Na situaci ohledně problematické banky dohlíží rakouské ministerstvo financí a Rakouský úřad pro dohled nad finančním trhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám