Hlavní obsah

Poplatek za vklad hotovosti už nezlobí, byl zrušen zákonem

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poplatek za vklad hotovosti na vlastní účet zvítězil v roce 2009 v anketě Nejabsurdnější poplatek roku. Podle Patrika Nachera, který soutěž každoročně pořádá, už tento poplatek lidem příkoří způsobovat nebude. Byl totiž de facto zrušen zákonem o oběhu bankovek a mincí. Novinky jsou generálním mediálním partnerem této ankety.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Od 1. července 2011 je v účinnosti nový zákon o oběhu bankovek a mincí, jenž se přímo dotýká i poplatkové politiky tuzemských bank,“ připomíná Patrik Nacher ze serveru bankovnipoplatky.com.

Bankovní domy totiž podle výkladu tohoto zákona nesmí účtovat poplatky za vklad hotovosti na přepážce v případě, že tím klient splácí závazek vůči dané bance, a – co je důležitější – ani v případě, že klient předem hotovost přehledně rozdělí podle nominální hodnoty bankovek nebo mincí.

Jedinou bankou, která tento poplatek v sazebníku ponechá, tak zůstane Poštovní spořitelna. Ta se totiž zákonem danou povinnost rozhodla splnit využitím vkladových bankomatů, tzv. vkladomatů, které jsou umístěny na pobočkách banky. Přes vkladomaty lze hotovost vložit bez poplatku, manipulační poplatek za vklad na přepážce však banka zachová.

„S takto podaným vkladem je spojena fyzická činnost konkrétních pracovníků – včetně úschovy peněz, jejich převozu, zabezpečení a podobně. Tyto naše náklady, ve snaze být cenově transparentní, nechceme pokrývat z jiných poplatků," sdělila mluvčí banky Denisa Salátková.

Vývoj poplatku za vklad hotovosti na běžné účty v tuzemských bankách (v korunách)
bankaúnor 2010květen 2011srpen 2011
Banco Popolare (Equa Bank)000
Citibank000
Česká spořitelna800
ČSOB990
FIO banka000
GE Money Bank660
Komerční banka000
LBBW Bank CZ000
mBank
Poštovní spořitelna99*9*
Raiffeisenbank1000
UniCredit Bank000
Volksbank000
* Hotovost je možné vložit prostřednictvím vkladomatů zdarma.
Zdroj: bankovnipoplatky.com

Reklama

Výběr článků

Načítám