Hlavní obsah

Kalousek podepsal novou smlouvu s Dánskem proti dvojímu zdanění

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) podepsal s dánským velvyslancem v Praze Ole Emilem Moesbym smlouvu mezi Českou republikou a Dánským královstvím o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu. Uvedl to mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Ve vzájemných daňových vztazích mezi Českou republikou a Dánskem v současné době stále platí smlouva podepsaná v roce 1982. Tato smlouva však již podle Jakoba zcela neodpovídá novým politickým, hospodářským a zejména daňovým podmínkám. "Z těchto důvodů bylo rozhodnuto o její renegociaci," sdělil mluvčí.

Nově sjednaná daňová smlouva zajišťuje rozdělení práva na vybrání daní z příjmů mezi oba státy v těch případech, kdy příjmy mají zdroj na území jednoho státu a plynou příjemci se sídlem nebo bydlištěm na území státu druhého.

Upravuje základní formy spolupráce mezi příslušnými orgány obou smluvních stran. Umožňuje řešení sporů vzniklých při výkladu a provádění smlouvy, výměnu informací v oblasti všech daní a napomáhá rovněž při koordinaci boje proti daňovým únikům a podvodům.

„Při této příležitosti byly také prodiskutovány aktuální ekonomické otázky a možnosti rozšíření vzájemné spolupráce,“ doplnil Jakob.

Reklama

Výběr článků

Načítám