Hlavní obsah

Španělsko chce omezit státní dluh ústavou

Madrid

Španělsko hodlá do listopadových voleb vložit do ústavy článek, který po vzoru některých dalších evropských zemí zavede limit pro státní dluh. Návrh vlády bude mít plnou podporu opoziční Lidové strany a jeho přijetí prokáže, že země je odhodlána zajistit dlouhodobě udržitelné veřejné finance. V parlamentu to v úterý řekl španělský premiér José Luis Zapatero.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský premiér Luis Rodriguez Zapatero

Článek

"Smysl této iniciativy je v souladu s našimi dosavadními kroky: plyne z ní závazek definitivně konsolidovat měnovou unii a je to krok k posílení důvěry ve střednědobou a dlouhodobou stabilitu španělské ekonomiky," řekl Zapatero podle agentury Reuters.

Socialistický lídr v parlamentu vysvětloval nový krátkodobý vládní plán úspor v rozsahu pěti miliard eur (122 miliard Kč). Ten má pro letošní rok zajistit snížení rozpočtového deficitu na stanovenou úroveň šesti procent hrubého domácího produktu z loňských 9,2 procenta.

Vláda novými opatřeními také reaguje na nedávný útok finančních trhů, v němž počátkem měsíce vzrostly výnosy státních dluhopisů Španělska a Itálie nad kritickou hranici šesti procent. Tento vývoj vyvolal obavy z šíření dluhové krize z malých okrajových zemí jako Řecko a Portugalsko na velké ekonomiky eurozóny.

Zapatero rovněž sdělil, že vláda v pátek schválí nové kroky ke stimulaci trhu práce. Míra nezaměstnanosti v zemi je více než dvojnásobkem průměru EU a práci nemá více než polovina mladých do 25 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám