Hlavní obsah

Téměř třetina Čechů považuje kapesné za zbytečnost

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kapesné nedává nebo by svým potomkům nedávalo 29 % Čechů. Na Slovensku odmítá dávat kapesné 32 % lidí, naopak v Rusku jsou rodiče neobyčejně štědří – finančního přilepšení se nedočká pouze pět dětí ze sta. Vyplývá to z červencového průzkumu, který finanční společnost Home Credit provedla ve třech zemích, kde působí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Většina oslovených se k pravidelné „dětské výplatě“ přiklání.

Chybějící kapesné mívá podle některých odborníků za následek, že dítě nezná hodnotu peněz a výrazně se také snižuje jeho schopnost činit v budoucnu zodpovědná finanční rozhodnutí. Vztah k penězům by si děti měly budovat už od útlého věku.

„Děti běžně od malička pracují s počítači a mobily, na internetu jsou často zběhlejší než jejich rodiče. Finance jim takhle blízké nejsou,“ uvádí analytik Home Creditu Michal Kozub.

Výplata od deseti let

Jako ideální věk, kdy by děti měly začít samy hospodařit s penězi, zvolili lidé v Česku, na Slovensku i Rusku věk kolem 10 let.

Jako odpovídající částku vnímají Češi 200 korun, Slováci 10 eur (asi 240 korun) a v Rusku jsou rodiče ochotni podpořit dítě částkou až 500 rublů (téměř 300 korun) měsíčně.

Průzkum rovněž zjišťoval, jak se lidé staví k odměňování dětí za drobné domácí práce. Tři čtvrtiny respondentů v Česku a Rusku si myslí, že pomáhat doma je samozřejmost a dítě by za to nemělo dostávat speciální odměnu, 25 % připouští, že dítě k úklidu penězi motivuje. Nejpřísnější jsou v tomto případě Slováci – domácí práce a úklid považuje za samozřejmost 87 % oslovených.

Anketa

Dáváte svým dětem kapesné?
Ano, pravidelně
54,4 %
Ano, občas
12,5 %
Ne
33,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2976 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám