Hlavní obsah

Bezpečná investice? Taková už dnes skoro neexistuje

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investice do státních dluhopisů evropských zemí, které byly ještě před nedávnem vnímány jako jedna z nejbezpečnějších forem zhodnocení peněz, byť s relativně malým výnosem, už odborníci nedoporučují. Mohli byste totiž o své peníze přijít.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zásadní podle analytiků je, že v současné době, na rozdíl od minulých let, nelze za bezpečnou považovat žádnou investici. „Bezpečné není nic. Nyní existují jen investice více či méně rizikové. Jistota, tak jak si ji lidé představují, dnes na finančních trzích již není,“ řekl Právu analytik Next Finance Vladimír Pikora.

V současné době podle něho neexistuje investice, kterou by mohl jednoznačně doporučit. Platí to například i pro nemovitosti, do kterých lidé s vidinou zhodnocení často vkládají peníze.

Jistotou už nejsou ani byty

Zajímavé investice jsou podle Pikory ty hmatatelné, například některé komodity nebo pozemky. „Už to ale neplatí ani o bytech či domech. Myslím si, že nyní není pro nákup bytu vhodná doba,“ dodal.

U komodit je podle něho výhoda, že existuje jistota, že časem nebudou zcela bezcenné. „Například zlato vždy nějakou hodnotu mít bude. Ale nyní jsou ceny rekordně vysoké, takže výrazný růst se nedá čekat. Spíše než o spekulaci na hodnocení tak lze zlato považovat za sázku na zachování hodnoty investice. To platí o všech vzácných kovech,“ uvedl.

Komodity doporučuje i Petr Čermák ze společnosti Colosseum. „Pro dlouhodobější investice v řádu let jsou perspektivní komodity. Větší fluktuace se dá očekávat u cyklických komodit, tedy u těch, jejichž ceny se mění spolu s ekonomickými cykly. Mezi ně patří například energie. Z dlouhodobého hlediska jsou slibné třeba zemědělské komodity nebo drahé kovy,“ řekl analytik.

Podle něho se vyplatí investovat nejen podle komodit, ale i regionů. „Už nyní se dají nalézt zajímavé firmy a regiony, například Brazílie, Polsko nebo Jižní Korea či Japonsko,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám