Hlavní obsah

Niveu obvinili z rasismu kvůli reklamě s „polidštěným“ černochem

Novinky, pit

Na známého výrobce kosmetiky, společnost Nivea, se snesla vlna kritiky kvůli údajnému rasismu v reklamě. Na ní je totiž vyobrazen černý manekýn, jenž odhazuje svou původní hlavu s afro účesem a vousy. Scénu doprovází slogan „Polidšti se“. Uvedl to server Business Insider.

Článek

Billboardy se objevily ve Spojených státech, ale příliš dlouho se zde neohřály. Mnozí lidé si totiž na sociálních sítích jako Facebook či Twitter rozhořčeně stěžovali, že reklama je rasistická a uráží černoškou kulturu a životní styl jako takový.

Kritici si vyobrazení na reklamě vysvětlují tak, že pokud je člověk černý a má svůj styl, který se vymyká běžnému pojetí „upraveného“ jedince, je snad něco horšího, podřadnějšího?

Mnoho vzkazů se týkalo i černošské zpěvačky Rihanny. Ta je totiž hlavní tváří Nivey a lidé ji nabádali, aby kvůli tomu vypověděla se společností smlouvu.

Firma okamžitě argumentovala, že v žádném případě nejde o rasistický podtext, a ve čtvrtek reklamu s omluvou stáhla. „Nikdy nebylo naším záměrem někoho urazit, za celou věc se velmi omlouváme. Reklamu už nebudeme v žádném případě používat. Lidská rozmanitost a rovné příležitosti jsou klíčové hodnoty pro naši společnost,“ kaje se Nivea v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám