Hlavní obsah

Na světových trzích dále padají akcie kvůli strachu z krize

Aktualizováno

Propad akcií na světových trzích pokračuje, například ty evropské se v pátek propadly téměř na nejnižší hodnotu za dva roky. Ztráty vykázaly již třetí den po sobě i japonské akcie. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

V Japonsku byly nejvíce zasaženy akcie automobilek Toyoty či Hondy.

Nejhůře si v Evropě vedou bankovní společnosti, jejichž index klesl nejníže za více než dva roky. Banky tlačí dolů strach, že ekonomika by se mohla znovu propadnout do recese, a obavy o finanční zdraví některých regionálních evropských bank. Obava ze světové recese ovládla například i pražskou burzu.

"Čtvrteční ztráty byly větší, nicméně i v pátek jsme registrovali propady kolem dvou až tří procent," uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta s tím, že důležité bude obchodování v Americe.

"Na amerických trzích lze očekávat další pokles," nastínil situaci Novák.

V souvislosti s celkovou nepříznivou situací klesá cena ropy. Severomořská ropa Brent spadla lehce nad 105 dolarů za barel, cena americké lehké ropy WTI se podívala pod osmdesátidolarovou hranici.

Zlato trhá rekordy

Nová vlna úprku investorů od rizikových aktiv jako akcií a komodit zvýšila poptávku nejen po zlatu a bezpečných měnách, ale i po bezpečných státních dluhopisech. Cena zlata pokořila hranici 1850 dolarů za troyskou unci. [celá zpráva]

"Po intervenci Švýcarska týkající se oslabení franku se investoři ještě více zaměřili na nákup zlata, i z toho důvodu jeho cena stoupá," připomněl Novák s tím, že cena zlatého kovu kolem 13 hodin už vylétla na 1877 dolarů za troyskou unci.

Ceny amerických, německých a britských obligací prudce rostou a ve čtvrtek výnosy klíčových obligací s desetiletou splatností klesly na rekordní minima. Masový přesun k bezpečným dluhopisům je známkou sílících obav investorů z propadu americké a evropské ekonomiky do nové recese.

"Dojde k výraznému zpomalení ekonomiky, které by mohlo trvat až několik let," nastiňuje nepříliš optimistický vývoj Novák s tím, že přímo recesi neočekává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám