Hlavní obsah

Češi si v červenci sjednali méně hypoték, jejich objem klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Objem nově poskytnutých hypoték v červenci ve srovnání s předchozím měsícem poklesl o více než čtvrtinu na 8,6 miliardy korun. V červenci si lidé sjednali 5078 hypoték, v červnu to bylo 7004 hypoték. Vyplývá to z ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Obvyklý prázdninový pokles zájmu o hypotéky doprovodila mírná změna v preferenci fixací. Ačkoli pětileté fixace mírně poklesly a blíží se svým dlouholetým minimům z letošního ledna, klienti více preferovali tříleté fixace, které jsou dražší," uvedl analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Počet úvěrů poklesl u všech fixací. Na prvním místě v případě objemu a počtu uzavřených hypoték vystřídala pětiletou fixaci tříletá. V červenci bylo uzavřeno 2238 hypoték s tříletou fixací a 2180 hypoték s pětiletou fixací. Úroková sazba je přitom výhodnější u pětileté fixace. Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex činila v červenci průměrná úroková sazba u pětileté fixace 4,17 procenta a u tříleté 4,26 procenta.

Důvod pro preferenci tříletých fixací může spočívat například v možnosti dříve splatit část či celou hypotéku bez sankčních poplatků. Dalším motivem mohou být banky a zprostředkovatelé.

„Banky pochopitelně mají zájem prodávat spíše dražší hypotéky – a argument, proč se to klientovi vyplatí, se vždy najde,“ připomíná server hypoindex.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám