Hlavní obsah

Švýcarsko připravuje balík opatření na boj se silným frankem

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Švýcarská vláda chystá opatření v celkové sumě 1,5 miliardy franků (asi 32,7 miliardy korun), aby se vypořádala se silnou místní měnou, která poškozuje tamní ekonomiku. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na deník TagesAnzeiger.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarský frank

Článek

Mnozí investoři nakupují švýcarské franky, které jsou obecně považovány za bezpečné aktivum. Důvodem je dluhová krize v eurozóně a zpomalení ekonomiky ve Spojených státech.

Rekordní vzestup franku způsobuje značné problémy švýcarským firmám a exportérům, kterým slábnou marže. Proto sílí jejich tlak na vládu, aby podnikla rozhodné kroky.

V rámci nových opatření hodlá vláda snížit sociální odvody malým a středním podnikům a hotely na jeden rok, a to v celkové výši 1,3 miliardy franků.

Navíc ministr hospodářství Josef Schneider-Ammann plánuje na podporu cestovního ruchu a pro Komisi pro technologii a inovace uvolnit po 100 miliónech franků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám