Hlavní obsah

Polsko zasáhla stávka železničářů za vyšší platy

Varšava

V Polsku ve středu probíhá 24hodinová stávka železničářů ze společnosti Przewozy Regionalne (PR). Velký chaos se zatím nekoná, ale během celého dne největší osobní přepravce nevypraví asi 2700 vlaků. Odboráři z PR, kteří se v úterý s vedením společnosti nedohodli na zvýšení platů, varují, že protest mohou příští týden zopakovat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Przewozy Regionalne provozují velké množství regionálních spojů, kterými lidé dojíždějí do práce. Denně převezou asi 300 000 osob. Společnost nezajistila náhradní dopravu, cestující si tak musejí poradit sami. Mohou sice s jízdenkou PR jet některým z rychlíků Polských drah, ale ty nezastavují na stanicích v menších městech.

Kvůli středeční stávce je omezen provoz i některých vlaků v Česku, týká se to spojů, jež jezdí v česko-polském pohraničí, uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Odboráři z PR požadují, aby zaměstnanci dostávali měsíčně o 280 zlotých více (1650 korun), firma jim nabízí pro začátek navýšení jen o 120 zlotých, další peníze slíbila od začátku roku 2013. Průměrný hrubý plat v PR je asi 3200 zlotých hrubého (18 700 korun), ale například pokladní vydělávají jen 2300 zlotých. Průměrná mzda v Polsku letos v červnu byla 3600 zlotých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám