Hlavní obsah

Německo s Francií chtějí kolektivní vládu eurozóny

Paříž
Aktualizováno

Francie a Německo navrhují společnou ekonomickou vládu pro země eurozóny. Té by předsedal předseda Evropské rady. Na společném jednání v Paříži se na tom v úterý usnesli francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

„Mezi Francií a Německem je jednota,“ řekl k vizi řešení dluhové krize v eurozóně Sarkozy a deklaroval snahu obhájit společnou měnu euro. „Ekonomickou vládu“ by tvořili čelní představitelé zemí eurozóny. Pod taktovkou unijního „prezidenta“ Hermana van Rompuye by se scházela dvakrát ročně.

„Jsme pevně přesvědčeni, že je to správné pro Evropu. Eurozóna musí jít příkladem a Německo s Francií chce probudit finanční politiku,“ přitakávala Merkelová.

Ministři financí obou zemí proto v září předloží v Bruselu návrh o společné dani na finanční transakce v eurozóně a obě země v budoucnu přijmou společnou daň z příjmu právnických osob.

Sarkozy s Merkelovou také chtějí průběžně docílit snížení celkového zadlužení eurozóny, posílit fond soudržnosti i pravomoci Evropské komise ve vztahu k slabším státům v potížích.

Oba odmítli návrh zavést evropské dluhopisy, které prosazují například Itálie nebo Řecko.

Reklama

Výběr článků

Načítám