Hlavní obsah

Zákon porušuje každá čtvrtá cestovka či agentura, zjistila kontrola

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jak zjistila České obchodní inspekce (ČOI), ne všechny cestovní kanceláře a agentury poskytují informace zákazníkům v takovém rozsahu, jak jim ukládají zákony. To může v důsledku znamenat, že ani poskytované služby nemusí být bez vady. Celorepublikovou kontrolou se zjistilo, že z 90 cestovních kanceláří a agentur porušuje povinnosti každá čtvrtá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Výsledky kontrol ukázaly, že nejčastěji jsou porušovány povinnosti stanovené zákonem o ochraně spotřebitele,“ uvádí ve zprávě ČOI. Nejčastěji se jednalo o chybějící informace o ceně služby (10 případů). Dalším častým porušením je neseznámení spotřebitele s podmínkami uplatnění reklamací (9 případů).

Použití klamavých obchodních praktik bylo prokázáno v pěti případech a stejný počet zjištění se týkal neposkytnutí informací v českém jazyce. Jen v ojedinělých případech inspektoři zjistili použití nekalých obchodních praktik, nedostatečné informace o riziku poskytované služby a diskriminaci spotřebitele.

Kontroly budou pokračovat

Na základě zjištěných nedostatků uložila ČOI zatím 13 pokut v celkové výši 54 000 Kč, další správní řízení dosud nebyla ukončena. „Kontroly cestovních kanceláří a agentur budou pokračovat i v dalším období, a to i přesto, že došlo ve srovnání s loňským rokem k mírnému poklesu zjištění, přibližně o šest procent,“ sdělila ČOI.

V České republice v současnosti působí podle sdělení Asociace českých cestovních kanceláří a agentur 1400 cestovních kanceláří, které vloni prodaly 2,225 miliónu zájezdů. To představuje meziroční nárůst o sedm procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám