Hlavní obsah

Německá ekonomika prudce dupla na brzdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá ekonomika zaznamenala ve druhém čtvrtletí nečekaně prudké zpomalení z rychlých úrovní prvních tří měsíců roku. Mezičtvrtletně se propadla na 0,1 procenta z revidovaných 1,3 procenta v prvním čtvrtletí, v meziročním srovnání stoupla o 2,8 procenta po předešlém tempu 5,0 procenta, sdělil v rychlém odhadu spolkový statistický úřad.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ekonomové podle agentury Reuters zpomalení čekali, avšak mírnější. V průměru odhadovali mezičtvrtletní růst na 0,5 procenta a meziroční tempo na 3,2 procenta. Akcie v západní Evropě v reakci na propad růstového tempa v Německu výrazně klesly.

Ekonomové zatím nemají k dispozici konkrétnější údaje, podle některých by však útlum mohl být způsoben vývojem ve stavebnictví, které zažilo kvůli počasí příznivé první čtvrtletí a téměř žádný mezičtvrtletní růst ve druhém. Poukazuje se také na slábnoucí růst domácí spotřeby.

Základní příčinou je ovšem zhoršený vývoj globální ekonomiky, který podkopává německý vývoz, až dosud motor prudkého růstu. „Německo se nemůže zcela odloučit od světové ekonomiky,“ řekl Jörg Krämer z Commerzbank.

Zpomalení zaznamenala i česká ekonomika, která je s tou německou značně provázána. Meziročně vzrostla o 2,4 procenta, v porovnání s prvním čtvrtletím letošního roku pak jenom o 0,2 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám