Hlavní obsah

Kvůli levnější ropě půjde dolů i cena benzínu

Právo, Martin Procházka

České motoristy čeká koncem letní sezóny konečně dobrá zpráva. Ceny benzínu i nafty poté, co překonaly historické rekordy, konečně klesají, během týdne by se měly snížit až o korunu na litr a dostat se tak pod 34 korun u benzínu a pod 33,50 Kč u nafty.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Očekáváme výrazné snížení cen u čerpacích stanic. Zlevnění by mělo překročit 50 haléřů u benzínu i nafty,“ sdělil Právu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. Podle jiných odborníků by ale zlevnění mohlo být ještě vyšší a přiblížit se i jedné koruně. K 11. srpnu se podle společnosti CCS prodával Natural 95 za 34,87 Kč a nafta za 34,28 Kč za litr a byly tak téměř o dvacet haléřů nižší než o týden dříve.

„Příčinou zlevnění byl propad na trzích s ropou v předchozích dnech. Čerpací stanice zareagovaly na vývoj tentokrát poměrně rychle a snížily ceny, a to i přesto, že průměrné ceny pohonných hmot v Rotterdamu klesaly pomaleji než ceny ropy a koruna oslabila,“ uvedl Čermák.

Cena ropy v průběhu minulého týdne mírně poklesla. „Hned v pondělí jsme se stali svědky prudkého propadu, který vyvolaly panické výprodeje na akciových trzích a růst nervozity mezi investory. Příčinou byly obavy ze zpomalení globálního hospodářského růstu, dluhová krize v Evropě a nečekané snížení ratingu Spojených států. Výsledkem bylo uzavírání rizikových investic a přesun do bezpečnějších aktiv. To se projevilo i na trhu s ropou,“ řekl analytik.

Koncem týdne se do průměrných cen na burze v Rotterdamu naplno projevil vývoj na trzích s ropou a výrazně poklesly. Kurz koruny přitom stagnoval. Proto lze očekávat výraznější zlevňování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám